Personeel van United Airlines mag niet meer op het laatste moment een zitplaats kiezen als de vlucht is volgeboekt. Voortaan moeten crewleden een uur voor de vlucht vertrekt een zitplaats hebben gekozen.

Die aanpassing voert de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij door nadat vorige week in een video te zien was hoe een Amerikaanse arts met geweld uit het vliegtuig werd gesleurd. De man moest op een volle vlucht zijn stoel afstaan aan personeel van United Airlines.

Volgens United moet de maatregel soortgelijke incidenten in de toekomst voorkomen en de " klantenservice verbeteren". 

De video leidde tot veel internationale ophef en een daling van het aandeel van United Airlines. De vliegtuigmaatschappij bood excuses aan aan de arts, die een gebroken neus opliep en twee tanden verloor. Hij klaagde de maatschappij aan na het incident. 

Huwelijksreis

Afgelopen weekend meldde zich in de Amerikaanse stad Houston een pasgetrouwd stel dat eveneens door het personeel uit een vlucht van United Airlines zou zijn verwijderd. Volgens de maatschappij ging het hier om een conflict over de aangeboden zitplaatsen.

De man en de vrouw wilden op duurdere plaatsen gaan zitten waarvoor ze niet hadden betaald. Ze werden overgeboekt op een vlucht die een dag later naar Costa Rica vertrok, de bestemming van hun huwelijksreis. Volgens United Airlines is de passagiers een hotelovernachting aangeboden.

Investeerders

Het incident waarbij een passagier hardhandig van boord werd gesleept was een vernederende ervaring volgens topman Oscar Munoz. Dat zei hij maandagavond tegen investeerders.

United Continental liet weten de capaciteit van zijn vluchten te gaan verhogen. Het bedrijf komt dinsdag met financiële resultaten naar buiten.