Het Amsterdamse stadsbestuur trekt 54 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat de hoofdstad veiliger en vriendelijker wordt voor fietsers.

Amsterdammers hebben zelf al bijna een miljoen fietsen en daarbij komen ook nog alle leen- en huurfietsen voor bezoekers van buiten de stad. Het college wil de komende jaren daarom flink investeren in fietsroutes en fietsparkeren. Ook moeten fietsers zich beter gaan gedragen in het verkeer.

"Weinig dingen op deze wereld horen zo bij elkaar als Amsterdam en de fiets", zegt verkeerswethouder Pieter Litjens. "De fiets is populairder dan ooit. Dat is mooi, want fietsen is gezond en draagt bij aan een bereikbare en aantrekkelijke stad. Bredere fietspaden, veiligere kruispunten en meer fietsparkeerplekken zorgen voor een grotere tevredenheid en minder stress op de fiets."

Campagnes

Aan dat laatste valt nog wel een en ander te verbeteren. Zo wil de gemeente via campagnes bellen en whatsappen op de fiets tegengaan, oproepen rekening te houden met elkaar en te stoppen voor zebra's en rode verkeerslichten. Ook worden fitte fietsers aangemoedigd hun rijwiel in dubbellaagse stallingen bovenin te zetten. Op die manier blijven de onderste rekken beschikbaar voor mensen die minder kracht hebben.

Bewoners kunnen de komende tijd nog hun zegje doen over de plannen. Na de zomer stemt de gemeenteraad over het zogenoemde Meerjarenplan Fiets 2017-2022.