Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Turkije gewijzigd. Reizigers wordt vanwege de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland sinds zondagavond aangeraden in heel Turkije alert te zijn en samenscholingen en drukke plaatsen te vermijden.

Reizigers naar Turkije werden al gewezen op veiligheidsrisico's vanwege de dreiging van terroristische aanslagen en politieke spanningen in het land.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland dit weekeinde van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het kabinet Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd om hier campagne te voeren voor een referendum dat de president meer macht geeft.

Tot dusver heeft een 'handjevol' mensen zijn vakantie naar Turkije geannuleerd of omgeboekt naar een andere bestemming naar aanleiding van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Dat laat een woordvoerster van reisorganisatie TUI Nederland maandag weten.

''Wel hebben we veel vragen gehad naar aanleiding van alle nieuwsberichten. Op dit moment is er geen aanleiding voor reizigers om zich zorgen te maken over hun vakantie aankomende zomer in Turkije'', aldus de woordvoerster.

Zeer beperkt

Het aantal vakantiegangers dat op dit moment in Turkije zit is volgens haar zeer beperkt. Dat komt omdat het vakantieseizoen pas echt in april begint. ''Vanzelfsprekend houden wij de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en mocht daar aanleiding voor zijn, nemen wij maatregelen'', aldus de zegsvrouw.

Ook touroperator Thomas Cook zegt nog niet te merken dat vakantiegangers hun reis naar Turkije annuleren.