Door de harde, warme wind die in het weekeinde over de Alpen raasde is de kans op lawines groot. Daarvoor waarschuwen de weerdiensten van Oostenrijk en Zwitserland zondag. Het lawinegevaar is vooral aanwezig boven de grens van tweeduizend meter.

De opgewaaide sneeuw kan geulen en sleuven in de bergen verhullen.

Volgens de weerdiensten heeft de nieuwe sneeuwlaag weinig nodig om te verschuiven. Een Duitse bergbeklimmer viel zaterdag in Tirol zo'n driehonderd meter over rotsachtig terrein naar beneden toen een kleine lawine hem verraste. Hij werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Zaterdag werden grote delen van Oostenrijk en Zwitserland getroffen door een zogenoemde föhnstorm. Windsnelheden liepen op tot 180 kilometer per uur, terwijl de temperatuur op sommige plekken steeg tot 20 graden.

Wind raast over bergtoppen in Oostenrijks skigebied Hochoetz
12
Wind raast over bergtoppen in Oostenrijks skigebied Hochoetz

Dode en gewonden

In Noord-Italië kwam zondag nog een Italiaanse skiër om het leven toen hij en drie metgezellen werden verrast door een lawine. De overlevenden komen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ze zijn met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Het viertal was met ski's op pad in het Aostadal aan de grens met Frankrijk en Zwitserland. Het ongeval gebeurde bij het plaatsje Valgrisenche, waar reddingswerkers in de middag de slachtoffers bereikten.