Voor het eerst in zeven jaar wordt een afname verwacht van het aantal buitenlandse toeristen dat New York bezoekt. Het aantreden van Donald Trump als president is daar debet aan.

Het marketingbureau van New York, NYC & Company, zegt dit jaar 300.000 minder internationale toeristen te verwachten dan in 2016, schrijft The New York Times.

Vorig jaar bezochten 12,7 miljoen internationale toeristen de stad. De afname kost bedrijven die gericht zijn op toerisme bij elkaar naar verwachting zo'n 600 miljoen dollar (567 miljoen euro).  

Volgens Fred Dixon van NYC & Company hebben de uitspraken en acties van Trump, waaronder het inreisverbod dat even van kracht was, het beeld over de gastvrijheid van de Verenigde Staten op een negatieve manier beïnvloed.

Binnenlandse toeristen

Toch denkt Dixon dat er een kleine stijging zit in het totale aantal toeristen dat dit jaar een bezoekje brengt aan New York. Die stijging is te verklaren door het aantal Amerikanen dat de stad bezoekt. Naar verwachting komen er in totaal 61,7 miljoen bezoekers, tegenover 60,7 miljoen vorig jaar.

Mogelijk krijgt de rest van het land ook te maken met een grote terugval. Volgens Adam Sacks van Tourism Economics, een internationale firma die reistrends voorspelt, zou het aantal buitenlandse toeristen naar de Verenigde Staten tussen 2016 en 2018 jaarlijks wel eens met 6,3 miljoen kunnen afnemen.

Indicaties voor een afnemende interesse in een reis naar Amerika, waaronder online zoekopdrachten voor vliegtickets en hotels, waren volgens Sacks direct na de presidentsverkiezingen al zichtbaar. Na de inauguratie van Trump en de invoering van het inreisverbod daalde de interesse nog verder.