De gemeente Amsterdam heeft een recordboete opgelegd aan een woningeigenaar in Amsterdam die zijn panden verhuurt via de website Airbnb. De eigenaar moet 297.000 euro betalen omdat hij zich niet houdt aan de regels die de gemeente gesteld heeft voor het verhuren via de website.

Uit onderzoek van de digitale recherche Amsterdam werd duidelijk dat het appartement te vaak op Airbnb staat. Volgens de regel mag de hoofdbewoner van een woning het pand maximaal zestig dagen per jaar verhuren. 

Ook bedrijf Iamb&b, dat verhuurders onder andere schoonmaakservice en hulp bij de sleuteloverdracht biedt, krijgt deze boete.

"In de praktijk werken zij regelmatig samen met illegale hotels. Als zij weten dat de woningen te vaak in de verhuur staan, of dat daar meer dan vier toeristen in zitten, zijn zij ook verantwoordelijk", zegt wethouder wonen Laurens Ivens, tegen Het Parool. Het is de eerste keer dat de gemeente Amsterdam zo’n hoge boete geeft voor het niet nakomen van de regels die gesteld zijn voor het verhuren via Airbnb. 

Sluiten

Ivens zou uiteindelijk graag zien dat de panden niet meer als 'illegaal hotel' aangeboden worden, maar dit kan pas als de brandweer het pand beoordeelt als niet brandveilig. Als de eigenaar opnieuw de regels voor verhuur overtreedt mag de verhuur van de woningen wel verboden worden. De wethouder zegt dat volgens de nieuwe overeenkomst Airbnb binnenkort zelf illegaal aanbod van hun website verwijdert.