De wereldwijde vraag naar vliegreizen is afgelopen jaar met 6 procent toegenomen. Dat maakt de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA donderdag bekend. 

Het groeicijfer is gecorrigeerd voor de extra dag die het schrikkeljaar 2016 telde.

De groei lag daarmee ruim boven het gemiddelde van 5,5 procent over de laatste tien jaar. Het aanbod van luchtvaartmaatschappijen nam een fractie minder sterk toe dan de vraag, zodat vliegtuigen gemiddeld genomen iets beter gevuld waren. De gemiddelde bezettingsgraad kwam daarmee op een recordniveau van 80,5 procent.

De luchtvaartbranche sloot het jaar af met een bijzonder sterke groei in december. De vraag lag 8,8 procent hoger dan een jaar eerder, het aanbod 6,6 procent. De sterkste groei deed zich voor in Azië, Europa en het Midden-Oosten. In die regio's nam de ticketverkoop met dubbelcijferige percentages toe.

IATA-topman Alexandre de Juniac noemde 2016 een ''goednieuwsverhaal'' voor de luchtvaart. Het aantal internationale verbindingen nam toe en bovendien werd vliegen goedkoper en daarmee voor meer mensen bereikbaar. Wereldwijd verwelkomden luchtvaartmaatschappijen een recordaantal van 3,7 miljard passagiers.

''De vraag naar vliegreizen neemt nog altijd toe'', zei De Juniac. Het is volgens hem zaak dat overheden met de luchtvaartbranche samenwerken om ervoor te zorgen dat de beschikbare infrastructuur gelijke tred houdt met die groei.