Er komt een verplichte paspoortcontrole op grote internationale treinen. België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben daarover een akkoord bereikt.

Een gezamenlijke taskforce gaat over de uitvoering ervan overleggen met vervoerders Thalys en Eurostar. Dat heeft het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag laten weten.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt dat het nog om een onderzoek gaat en dat de vervoerders sowieso niets wordt opgelegd of opgedrongen. Het departement staat 'uiteraard wel positief tegenover' het plan. In maart wordt duidelijk of het passagierslijstensysteem een begaanbare weg is. Het busvervoer blijft voorlopig buiten schot.

Met de passagierslijsten kunnen veiligheidsdiensten checken of er gezochte criminelen of terreurverdachten in de trein zitten. Een identiteitscontrole voor vertrek moet garanderen dat de naam op het vervoersbewijs en op het paspoort overeenkomen. Mogelijk worden de controles uitgevoerd door de conducteur.

Vervoerders en reizigersverenigingen hebben al gewaarschuwd dat ze het gebruik van passagierslijsten niet zien zitten omdat het zou leiden tot vertragingen en hogere kosten. Ook zouden meer mensen dan de auto nemen.

Op de vraag of Thalys van plan is de paspoortcontrole in te voeren, zegt woordvoerder Eva Mertens tegen NU.nl: "Veiligheid is uiteraard onze absolute prioriteit. Wij blijven ter beschikking van de overheden om samen te bekijken hoe we de verschillende maatregelen op een haalbare en realistische manier kunnen toepassen voor Thalys", aldus Mertens.