Afgelopen weekend vieren meer dan een miljard Chinezen wereldwijd het Chinees nieuwjaar. Steeds vaker gaan Chinezen tijdens deze periode op vakantie naar Europa, al was er vorig jaar mede door terroristische aanslagen nog een dip te zien.

De populairste bestemmingen zijn Spanje, Groot-Brittannië en Italië, blijkt uit onderzoek van ForwardKeys. De grootste oorzaak van de daling vorig jaar waren de terroristische aanslagen. Alleen Turkije blijft nog achter in het aantal Chinese bezoekers.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Chinezen steeds vaker met hun familie op pad gaan. Tijdens het Chinees nieuwjaar lopen grote steden leeg en gaan Chinezen terug naar hun families in dorpen en andere vakantiebestemmingen binnen Azië. Volgens ForwardKeys is wel steeds vaker te zien dat de mensen die naar een grote stad zijn verhuisd hun familie laten overvliegen. De periode van Chinees nieuwjaar wordt ook wel de grootste verplaatsing van mensen ter wereld genoemd.

Het Chinees nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het feest staat ook wel bekend als het lentefestival en is één van de belangrijkste Chinese feestdagen. Naast China wordt ook in andere landen met een grote Chinese gemeenschap het Chinees nieuwjaar gevierd.

China viert jaar van de haan
China viert jaar van de haan

Haan

Ieder Chinees jaar staat in het teken van een dier uit de dierenriem. Dit jaar staat in het teken van de Haan. Dat betekent volgens de Chinezen dat er een veelbelovend en vruchtbaar jaar aankomt. Het gebruik van dierennamen komt voort uit een Chinese legende, die de volgorde beschrijft waarin dieren aankwamen bij de legendarische gele keizer Huangdi. Vorig jaar was het jaar van de Aap.

Het Chinese nieuwjaar kan vergeleken worden met Kerstmis in westerse landen. Er wordt vooral aandacht besteed aan familie, rituelen, offers brengen bij tempels en uitgebreid eten. Ook het vuurwerk speelt een belangrijke rol. Daarnaast wordt het nieuwe jaar gevierd met draken- en leeuwendansen.

In Nederland kan het Chinees nieuwjaar worden gevierd in onder meer Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.