Aantal vertragingen en annuleringen vluchten gedaald

Ondanks de groei van het vliegverkeer van en naar Nederland is het aantal vertragingen en annuleringen op Nederlandse vliegvelden vorig jaar gedaald. Daarbij steeg de wereldwijde vraag naar vliegtickets. 

In totaal werden 9 procent minder vluchten ten minste drie uur vertraagd of helemaal geannuleerd dan in 2015, blijkt uit cijfers die EUclaim heeft verzameld. Daarbij namen vooral de annuleringen sterk af, doordat er minder vaak sprake was van zeer slecht weer.

Afgezien van de problemen met dikke mist in december was het weer vorig jaar vrij rustig.

EUclaim staat passagiers bij die recht hebben op schadevergoeding vanwege vertragingen of annuleringen. De organisatie telde vorig jaar in Nederland 3.312 vluchten waarbij er aanspraak zou kunnen worden gemaakt op een vergoeding, omdat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk was voor de problemen.

Dat is bijna een vijfde meer dan in 2015.

KLM en Transavia

De afname van het aantal vertragingen komt vooral door KLM en Transavia, die als enige van de luchtvaartmaatschappijen die veel van en naar Nederland vliegen verbetering boekten. KLM wist het aantal vertragingen daarbij met 40 procent te verminderen.

Bij TUI Nederland nam het aantal vertragingen van minstens drie uur met 170 procent juist toe, dit kwam vooral door technische mankementen aan de vliegtuigen. Ook bij Vueling verdubbelde de vertragingen, vooral door operationele problemen.

Groei luchtreizigers

De wereldwijde vraag naar vliegtickets vertoonde in november vorig jaar de sterkste groei in negen maanden. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie IATA.

Het aantal door passagiers afgelegde kilometers lag in november 7,6 procent hoger dan een jaar eerder. De vraag groeide daarmee harder dan het aanbod. De capaciteit bij luchtvaartmaatschappijen nam met 6,5 procent toe. In oktober steeg de vraag met 5,8 procent op jaarbasis.

Het Midden-Oosten en Azië waren in november de regio's met de sterkste groei, respectievelijk 11 en 9,9 procent. Europese luchtvaartmaatschappijen zagen de vraag met 8,4 procent toenemen. In Noord- en Latijns-Amerika waren de groeicijfers met 3,1 en 4,8 procent lager dan gemiddeld.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie