De eerste zogenoemde gipsvlucht van dit winterseizoen arriveerde dinsdag tegen het middaguur op Rotterdam The Hague Airport met aan boord ongeveer vijf geblesseerde wintersporters.

Het ging vooral om mensen met knieletsel, aldus een woordvoerder van SOS International. Het vorige winterseizoen raakten in totaal zo'n achthonderd wintersporters gewond.

SOS International denkt dit seizoen op ongeveer hetzelfde aantal uit te komen. "Op het hoogtepunt van het wintersportseizoen, tijdens de voorjaarsvakantie, komen er vrijwel dagelijks een of meer gipsvluchten aan."

Vorig jaar arriveerde de eerste gipsvlucht met ongeveer tien gewonden aan boord. Maar volgens de woordvoerder ligt er nu nauwelijks sneeuw op de pistes, zodat er niet geskied kan worden en wintersporters "maar iets anders gaan doen".

Een enkeling waagt zich hoog in de bergen op de gletsjers. Op sommige pistes wordt wel sneeuw bijgespoten, maar op kunstmatige sneeuw is het zwaarder skiën, waardoor wintersporters sneller vermoeid raken en eerder vallen en gewond raken.

ANWB

Ook de ANWB Alarmcentrale heeft de eerste geblesseerde Nederlanders van dit wintersportseizoen bij moeten staan. Tot nu toe gaf de organisatie bijstand of advies aan 45 patiënten. De ANWB verwacht gedurende het hele seizoen om, net als de vorige wintersportperiode, rond de 1.300 wintersporters te helpen.

In de meeste gevallen gaat het om knieblessures. Op nummer twee staan enkel- en beenfracturen. Arm- en polsbreuken staan de op de derde plaats.