Een minderheid (34 procent) van de Nederlanders houdt op vakantie een gedetailleerd schema aan. Tweederde bekijkt liever van dag tot dag wat ze gaan doen.

Dat zegt Booking.com, dat 17.157 mensen ondervroeg uit zeventien landen, waaronder ruim duizend Nederlanders. Enkel Duitsers vinden het nog fijner dan Nederlanders om hun vakantie op de bonnefooi te doorlopen: 79 procent.

Gemiddeld geeft een krappe meerderheid (51 procent) van de mensen juist de voorkeur aan een strakke planning. Onder de meest voorbereide reizigers bevinden zich Russen en Chinezen, van wie respectievelijk 63 procent en 62 procent een schema aanhoudt.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat Nederlanders relatief vaak hun vakantie in de winter of lente boeken. Vaker dan gemiddeld (42 procent tegen 32 procent) kiezen Nederlanders ervoor om in een bepaalde maand te boeken om de reden dat ze dan de beste deal kunnen krijgen.

Australië

De respondenten werd ook gevraagd in welk vakantieland ze de lokale bevolking het vriendelijkst en gelukkigst vinden. Australië kreeg de meeste stemmen (35 procent), gevolgd door Canada (33 procent) en Italië (29 procent). Er konden verschillende opties worden aangevinkt; Nederland stond daar niet bij.