Utrecht Centraal na zes jaar werkzaamheden officieel heropend

Utrecht Centraal is woensdag officieel heropend door staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met de opening komt er een einde aan de werkzaamheden in de hal van het station die zes jaar hebben geduurd.

De verbouwing was nodig om het station geschikt te maken voor een groei naar 100 miljoen reizigers per jaar. De werkzaamheden werden 26 november officieel afgerond.

Het vloeroppervlak van de stationshal is de afgelopen jaren uitgebreid van 8.000 vierkante meter naar 25.000 vierkante meter. Verder zijn ook de perrons verbreed en is het aantal wissels teruggebracht van 186 naar zestig.

Een andere grote verandering is de scheiding tussen het station en winkelcentrum Hoog Catharijne. De ingang van het winkelcentrum, aan de kant van de binnenstad van Utrecht, wordt naar verwachting volgend jaar geopend.

Ook wordt het spoor van Utrecht CS naar Leidsche Rijn nog verdubbeld en komt er een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Verder worden in de regio ook nog de stations van Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen verbouwd.

Deltawerken

Dijksma omschreef het vernieuwde station als "de Deltawerken van het spoor". "Met deze moderne terminal kan Utrecht weer vooruit", aldus de staatssecretaris.

Utrecht Centraal is het drukste station van Nederland. Op topdagen komen er 220.000 treinreizigers en zo'n 60.000 passanten over de vloer. Er arriveren en vertrekken dagelijks 1.500 treinen. Bij het station komt de grootste fietsenstalling van de wereld.

Tijdens de verbouwing bleef het station open en ging het treinverkeer door. "Een logistiek en technisch huzarenstukje", aldus Dijksma.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie