'Te laat opstaan grootste fout bij ruiten krabben'

Mensen staan te laat op om hun ruiten te krabben en maken hierdoor in hun haast fouten. Dat zegt de ANWB tegen NU.nl.

"Hierdoor doen mensen dingen die niet goed voor henzelf of de auto zijn", zegt Jos van der Drift van de bond.

"Wat veel mensen doen, is hun auto tien minuten stationair laten draaien en gaan dan zelf rustig binnen een kopje koffie drinken", vertelt Van der Drift. "Zo glijdt het ijs vanzelf van je voorruit af. Best slim, maar een auto die stilstaat in de kou moet warmdraaien, is heel smerig. Er komen dan een hele hoop uitlaatgassen vrij en die zijn giftig. De ruit ontdooit ook minder snel dan wanneer je met de auto gaat rijden."

In de nacht van maandag op dinsdag was de temperatuur -7, waardoor de ANWB vaker dan gemiddeld de weg op moest om te helpen. Automobilisten hadden vooral last van uitgevallen accu's en opstartproblemen, maar ook van bevroren ruiten.

Heet water

Een andere fout die weleens gemaakt wordt bij het ruiten krabben, is dat mensen heet water over hun voorruit gooien. "Daar gaat je ruit kapot van. Je kunt bijna overal goedkoop speciale middeltjes kopen om je ruit ijsvrij te maken, die zijn veel beter voor je auto", aldus Van der Drift.

De ANWB raadt aan om een speciaal isolatiedeken te kopen. "Die leg je gewoon op je ruit en dan hoef je de volgende dag minder je best te doen met krabben."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie