Barcelona geeft Airbnb boete van 600.000 euro

Airbnb is beboet door de Spaanse stad Barcelona. Het online platform voor vakantieverhuur voor particulieren moet 600.000 euro betalen vanwege haar grote aanbod ongeregistreerde woningen.

Op Airbnb zouden 3.812 woningen in Barcelona tegen de regels in worden verhuurd. Het platform HomeAway moet eveneens 600.000 euro betalen. Op deze site werden 1.744 woningen aangeboden terwijl dat niet toegestaan is.

Een wet in Catalonië, de regio waar Barcelona ligt, schrijft voor dat elke woning opgenomen moet zijn in een toeristisch register. Beide websites kregen in december 2015 al 30.000 euro boete. Omdat de situatie sindsdien niet verbeterd is, en vanwege de 'dominante marktpositie' van de aanbieders, is de boete ditmaal veel hoger.

'Achterhaalde regels'

Airbnb rept in een reactie tegenover The Telegraph van "achterhaalde regels die bestaande sectoren beschermen en een economische mogelijkheid voor duizenden burgers beknot".

Het platform gaat in beroep tegen de boete en probeerde eerder een tussenweg te vinden met het bestuur van Barcelona. "Barcelona is de enige stad ter wereld die ons beboet heeft."

De maatregel lijkt onderdeel van de missie van Barcelona om de toeristendruk op de stad te verlichten. Het stadsbestuur probeert ook het aantal hotels terug te dringen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie