De komende jaren wordt er geïnvesteerd in het openbaar vervoer (OV) van Noord-Nederland. In de OV Ontwikkelagenda die dinsdag werd gepresenteerd staan de ambities die moeten zorgen voor onder andere beter vervoer en bereikbaarheid.

Zo moeten er meer treinen en bussen op drukke trajecten komen. Daarnaast wordt er gesproken over moderne voorzieningen voor de overstap tussen bus, trein, fiets en auto. Ook moet er geëxperimenteerd worden op het gebied van duurzaamheid.

"Wij hebben de ambitie om koploper te zijn op het gebied van innovatief en duurzaam openbaar vervoer", aldus gedeputeerde van de provincie Groningen Fleur Gräper. In de plannen, die de ambities bevatten voor het OV tot 2025, wordt gesproken over zelfrijdende bussen en treinen die moeten rijden op elektriciteit en waterstof.

De OV Ontwikkelagenda is de gezamenlijke agenda van 16 partners in het OV. Hieraan hebben provincies, grote steden, reizigersorganisaties, vervoerbedrijven, OV bureau en ProRail meegewerkt. Het gaat om 50 projecten in totaal. Een aantal daarvan zijn al in uitvoering, de overige initiatieven zijn nieuw.