Veiligheidspoortjes op grote treinstations in België

In de treinstations Brussel-Zuid, Antwerpen en Luik worden binnenkort veiligheidspoortjes neergezet. Internationaal reizende passagiers en hun bagage kunnen daar vanaf begin 2017 worden gecontroleerd.

Dat heeft de Belgische minister van Mobiliteit François Bellot geantwoord op vragen uit het parlement, melden Belgische media. De controles worden "niet systematisch, maar al naar gelang de risico's en ook willekeurig ingezet", aldus de bewindsman.

Sinds de heropening van het treinstation van Brussels Airport na de aanslagen van 22 maart, worden treinreizigers en hun bagage al gecontroleerd. De poortjes op de stations van Brussel-Zuid, Antwerpen en Luik komen bij de toegang tot de perrons of de zones voor internationaal treinverkeer.

De Belgische autoriteiten willen ook toegang krijgen tot de passagierslijsten van het grensoverschrijdende trein-, bus- en ferryverkeer. De EU-landen staan dat al toe voor vliegtuigpassagiers, maar de zuiderburen gaan een stap verder. Woensdag bleek dat de Europese Commissie daar kritisch over is.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie