Het overlijden van de Thaise koning Bhumibol Adulyadej is van korte tijd van invloed geweest op de vliegticketprijs naar Thailand, stelt vergelijkingswebsite Vliegtickets.nl. Daarbij kunnen reizigers in Thailand zelf effecten ervan ondervinden. "Feestelijke activiteiten zullen in de lange periode van rouw niet zijn toegestaan". 

Adulyadej overleed 13 oktober op 88-jarige leeftijd. Zijn overlijden heeft geen effect gehad op de verkoop van vliegtickets richting Thailand.

Ondanks dat er in de week na het overlijden van de Thaise koning circa 13 procent minder vliegtickets naar Bangkok zijn geboekt ten opzichte van de voorafgaande week, werd deze daling in de daaropvolgende week van de maand mede dankzij campagnes van verschillende luchtvaartmaatschappijen ruimschoots gecompenseerd.

"Je ziet dat luchtvaartmaatschappijen vrijwel direct in hebben gespeeld op de veranderende vraag", zegt een woorvoerder van de vliegticketverkoopsite. "Doordat de prijzen van tickets naar Bangkok zijn verlaagd, is de afzet van vliegtickets uiteindelijk alsnog toegenomen."

Campagne

KLM is een van de maatschappijen die vliegtickets naar Bangkok in hun campagne van oktober opnam. De verkoop van vliegtickets zijn gedurende deze campagneweek ten opzichte van de daaraan voorafgaande week gestegen met 47 procent.

Reisorganisatie Thomas Cook stelt dat er geen annuleringen zijn geweest van mensen die naar Thailand reizen. Deze organisatie biedt dan ook voornamelijk reizen naar de eilanden aan, en daar verandert weinig door het overlijden van de koning. Wel heeft de organisatie vragen van reizigers gekregen over de situatie in Thailand.

Livemuziek

Ook reisorganisatie TUI kreeg niet minder boekingen binnen. Wel deden ze een uitspraak over de situatie in Thailand zelf. "In sommige bars zal er weinig livemuziek zijn", stelt een woordvoerder van TUI.

Verzekeraar Achmea heeft geen verschil gemerkt. "Het overlijden van de koning is geen geldige reden om de reis te annuleren op de reisverzekering. Wij hebben hierover ook geen meldingen ontvangen."