Het toerisme in Amsterdam is problematisch geworden, zei burgemeester Van der Laan afgelopen week. NU.nl vroeg aan andere populaire plaatsen, zoals Giethoorn, Utrecht en Volendam, hoe de situatie daar is.

"Het is voor velen niet leuk meer", tekende de Volkskrant woensdag op uit de mond van Eberhard van der Laan. In 2015 kreeg Amsterdam te maken met zeven miljoen toeristische overnachtingen. Dat is voor de bewoners te gortig, erkent de burgemeester.

Verschillende plaatsen liften mee op de internationale belangstelling voor Amsterdam. Zoals het 'waterdorp' Giethoorn. "Het wordt drukker bij ons. Naar verhouding is de drukte in Giethoorn vergelijkbaar met Amsterdam", vertelt Jacques Wagteveld, wethouder Recreactie en toerisme van Steenwijkerland, de gemeente waar het dorp onder valt.

Het verzadigingsniveau komt in Giethoorn in zicht. Het Overijsselse dorp probeert dat te ondervangen door toeristen te spreiden over de regio. "Rond het dorp ligt het natuurpark De Wieden. We proberen toeristen over dit gebied te spreiden, zodat ze ook naburige dorpen bezoeken en daar overnachten", aldus Wagteveld.

Utrecht

Ook in Utrecht staat men stil bij de groei van het aantal bezoekers. De stad werd recent getipt door onder meer CNN en The New York Times. Vergeleken met Amsterdam is het er rustig: de Domstad ontvangt jaarlijks ongeveer drie miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland.

Maar, vertelt een woordvoerder, "doordat het toerisme in Amsterdam nu zo'n probleem is zijn we er in Utrecht bewust en strategisch mee bezig om problemen te voorkomen. Dit doen we ruim voordat er een teveel aan toeristen zou kunnen ontstaan."

Volendam

In Volendam lijkt de situatie nijpender. Het vissersdorp ontvangt samen met buurgemeente Edam 1,4 miljoen bezoekers per jaar, en de verwachting is dat dit aantal blijft groeien. Afgelopen zomer klaagden Volendammers over overlast door Chinese toeristen die tuinen in liepen.

"Wij begrijpen de problematiek die Van der Laan aankaart", laat toerismewethouder Hans Schütt per mail weten. Om het toerisme aan te kunnen, werkt Edam-Volendam onder meer aan betere bewegwijzering en een "andere marketingpromotiestrategie". Concrete remmende maatregelen zijn volgens de gemeente vooralsnog niet nodig.

Chinezen

Net als in Volendam trekt Giethoorn veel Chinezen: jaarlijks tussen de 100.000 en 150.000 bezoekers uit China. In Sjanghai is een deel van Giethoorn zelf op ware grootte nagebouwd.

"Sommige bezoekers denken dat Giethoorn een soort openluchtmuseum is", vertelt Wagteveld. "Dat was even wennen voor de mensen. Een bewoonster vertelde me dat ze toen ze na het boodschappendoen een Chinees in haar achtertuin aantrof, zittend in de tuinstoel."

Inmiddels zijn de inwoners van Giethoorn gewend aan de Chinese interesse en liggen in horecagelegenheden voorlichtingsfolders in het Chinees, vertelt Wagteveld. Het scheelt volgens hem ook dat Chinese bezoekers "allemaal heel vriendelijke mensen zijn."