Asociale passagiers veroorzaken steeds vaker problemen in vliegtuigen. In de eerste drie kwartalen van 2016 zijn 723 meldingen van asociaal gedrag binnengekomen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Dat meldt het AD. In 2015 waren er pas na een heel jaar zoveel klachten binnen. Volgens de inspectie is er sprake van een structureel probleem. Een woordvoerder verwacht dat de stijging de komende jaren doorzet.

Roken in de cabine (38 procent), asociaal gedrag (35 procent) en drank (27 procent) komen het meest voor. Vaak zijn de passagiers onder invloed.

Luchtvaartmaatschappijen zoals Corendon, Transavia en TUIfly bevestigen de toenemende overlast. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wijt de problemen aan de toename van prijsvechters. Daardoor ontstaat volgens de vereniging "een bredere weerspiegeling van de maatschappij aan boord".

De VNC zou graag zien dat restaurants en bars op luchthavens, de politie, grondpersoneel en luchtvaartmaatschappijen nauw gaan samenwerken om het probleem aan te pakken. Op de luchthaven Londen Gatwick heeft dit volgens de vereniging geleid tot een afname van de helft van het aantal incidenten.