Internationale brancheorganisatie werkt aan snellere vliegveldchecks

De afhandeling van passagiersstromen op vliegvelden moet de komende jaren aanzienlijk worden verbeterd en versneld om de forse groei van het vliegverkeer te kunnen verwerken. Dat stelde de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA dinsdag.

IATA voorspelt al enkele jaren dat het vliegverkeer de komende twintig jaar ongeveer zal verdubbelen. Daarbij gaat de organisatie nu uit van zo'n 7,2 miljard vliegreizen in 2035, tegen circa 3,8 miljard dit jaar. Om die groei te ondersteunen werkt IATA momenteel aan een programma dat het hele proces van vliegen, van het kopen van een ticket tot het einde van de reis, moet vergemakkelijken.

Samen met de organisatie van internationale vliegvelden ACI worden daarbij nieuwe veiligheidschecks ontwikkeld die efficiënter en minder belastend voor de passagier zijn. Uiteindelijk zouden passagiers met maar één identiteitscheck per reis moeten worden geconfronteerd. Dit idee is volgens de IATA echter nog een "visionair concept'".

Om het boeken van een reis makkelijker te maken krijgen reisagenten toegang tot producten en diensten die nu, door technologische beperkingen, alleen via de websites van luchtvaartmaatschappijen worden aangeboden. De vele verschillende formulieren die nodig zijn voor één reis moeten daarbij zoveel mogelijk worden samengevoegd.

"Mijn droomreis door een vliegveld biedt een veiligheidsprocedure die zowel effectief als gemakkelijk is'", stelt IATA-topman Alexandre de Juniac. "Met constante informatie over wijzigingen in de reis of mogelijkheden in de omgeving en een efficiëntere manier om me te identificeren bij de luchtvaartmaatschappij, beveiligers en douanepersoneel."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie