Vaker agressie tegen vliegtuigpersoneel

Vliegtuigpersoneel had vorig jaar vaker te maken met agressieve passagiers dan in 2014. Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd maakten melding van 10.854 incidenten, ruim 1.500 meer dan een jaar eerder. 

Die stijging werd slechts ten dele veroorzaakt door de groei van het vliegverkeer, meldt brancheorganisatie IATA woensdag.

In de meeste gerapporteerde gevallen scholden reizigers het vliegend personeel uit, weigerden zij instructies op te volgen of maakten zij zich schuldig aan ander asociaal gedrag. In ruim een op de tien gevallen kwam het ook tot fysiek geweld tegen medereizigers of bemanningsleden, of tot schade aan het vliegtuig.

Gebruik van alcohol of drugs speelde bij bijna een kwart van de incidenten een rol. In veruit de meeste gevallen hadden de agressieve passagiers al gedronken, geslikt of gesnoven voordat zij aan boord gingen, aldus IATA. De brancheorganisatie roept op tot een gecoördineerde aanpak om dat tegen te gaan.

Drankmisbruik

Aan boord werkt het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen al volgens strenge richtlijnen voor verantwoord alcoholgebruik, stelt IATA. Ook medewerkers van luchthavenbars en taxfreewinkels zouden volgens de belangenorganisatie scherp moeten letten op mogelijk drankmisbruik.

''Onhandelbaar en verstorend gedrag is eenvoudigweg onaanvaardbaar'', zei IATA-topman Alexandre de Juniac. ''Het asociale gedrag van een kleine minderheid van onze klanten kan onplezierige gevolgen hebben voor de veiligheid en het comfort van iedereen aan boord.''

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie