Douane onderschept 40 miljoen nepartikelen in EU

De douane-autoriteiten in de EU hebben vorig jaar meer dan 40 miljoen nepartikelen in beslag genomen, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2014. 

De totale waarde bedroeg 650 miljoen euro, aldus de Europese Commissie vrijdag. Nagemaakte merksigaretten (27 procent) werden het vaakst aan de buitengrenzen van de EU geconfisqueerd. Chinese exporteurs zijn de grootste overtreders van intellectueel eigendom (41 procent).

Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen en Douane) zijn er geen tekenen dat "de criminele activiteit die onze gemeenschappelijke markt overspoelt met nagemaakte en illegale producten afneemt".

Boosdoeners

Naast sigaretten worden onder valse merknamen ook vooral drank, medicijnen, elektrische apparaten, parfums en speelgoed op grote schaal de EU binnengesmokkeld.

Na China (inclusief Hongkong) zijn Montenegro, Maleisië en Benin de grootste boosdoeners. De Nederlandse douane nam in 2015 volgens de Commissie ruim 5 miljoen "foute" artikelen in beslag, meer dan het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie