Utrecht Centraal gaat eind november op slot voor mensen zonder OV-chipkaart. Als de nieuwe OV-terminal op 7 december wordt geopend, kan niemand zonder kaart meer het station in of uit.

Dat bevestigt de NS na berichtgeving van AD en BN De Stem.

De vervoerder heeft de afgelopen maanden bij alle in- en uitgangen poortjes geplaatst. Voetgangers en fietsers die geen OV-chipkaart hebben, kunnen vanaf begin december alleen nog van Hoog Catharijne naar de Jaarbeurszijde via de passage aan de buitenkant van het station.

De ingebruikname van de poortjes gebeurt gefaseerd in de weken voorafgaand aan 7 december. Op deze manier kunnen reizigers wennen aan de nieuwe situatie en kunnen kinderziektes worden opgespoord.

Grootste station

Utrecht Centraal is met meer dan 177.000 in- en uitstappers per dag het belangrijkste spoorwegknooppunt van Nederland. De verwachting is dat het station in 2030 rond de 100 miljoen reizigers per jaar te verwerken krijgt. Ook in oppervlakte is Utrecht CS het grootste station van het land.

Begin 2017 moeten zeventig stations afgesloten zijn. De poortjes helpen volgens de NS goed tegen zwartrijden en bevorderen de veiligheid op stations en in treinen.

Grote aanpassingen

In totaal telt Nederland zo’n vierhonderd stations, waarvan op den duur het merendeel afgesloten moeten zijn voor mensen zonder OV-chipkaart. Het moment van afsluiting wordt onder meer bepaald in overleg met gemeente en brandweer.

Op sommige grote stations, zoals Den Haag Centraal, duurt het nog een aantal jaar omdat het zonder grote aanpassingen niet mogelijk is alle perrons af te sluiten.