Staatssecretaris Martijn van Dam van Natuur zet zaterdag al eerste bezoeker voet aan wal op de eerste van de vijf eilanden die samen de Marker Wadden gaan vormen. Het eiland is alleen komend weekend open voor publiek. 

Dat meldt de Volkskrant. Zaterdag en zondag kunnen mensen met een boot aanleggen in de haven van het eiland. Mensen zonder boot kunnen met de veerdienst, die vanuit de Bataviahaven in Lelystad twee keer per dag vaart, het eiland bezoeken.

Het eiland, 250 hectare groot, bestaat uit een aantal zanddijkjes met opgespoten slibvelden. Uiteindelijk moeten de Marker Wadden uitgroeien tot 'archipel van natuureilanden'; een van de grootste natuurherstelprojecten van Europa. Het gebied is met tienduizend hectare ruim vijf keer zo groot als de Tweede Maasvlakte.

De aanleg heeft ongeveer 75 miljoen euro gekost. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat willen met de eilanden het Markermeer nieuwe leven in blazen. Het water in het meer is erg troebel en er leven weinig vissen en schelpdieren. Door de Marker Wadden zou er meer diversiteit in het gebied moeten ontstaan.