De aanslagen in Brussel hebben invloed gehad op het aantal hotelovernachtingen in de Belgischë hoofdstad en Vlaanderen. Er zijn volgens Toerisme Vlaanderen een miljoen minder overnachtingen genoteerd dan een jaar daarvoor.

Dat meldt De Redactie donderdag. Het gaat om cijfers van de eerste zes maanden van 2016.

De steden die de meeste buitenlandse toeristen trekken, Brussel en Brugge, zijn volgens de organisatie het meest getroffen door de aanslagen op 22 maart. "Het gaat om een daling van 12,8 procent, bij de binnenlandse toeristen bleef dat beperkt tot 2,5 procent. Voor Brussel is het cijfer extremer: daar gaat het om een algemene daling van 22,5 procent, tegenover 3,5 procent voor Vlaanderen", zegt Bruno Paternoster van Toerisme Vlaanderen. 

"Het zijn bij uitstek de bestemmingen in ons land die mikken op een internationaal publiek van Europa. Vooral Japanners (daling van 41,7 procent), Amerikanen (25,2 procent) en Brazilianen (39,3 procent) bleven in de eerste helft van het jaar massaal weg. Toeristen uit de buurlanden laten zich duidelijk minder leiden door de aanslagen."

Het aantal Nederlandse toeristen die een hotelovernachting boekten is in de maanden na de aanslagen gedaald met gemiddeld 6,9 procent.