Luchtvaartmaatschappijen hebben de afgelopen zomer weinig problemen gehad door het weer. Ontwrichtende zomerstormen zoals in 2014 en 2015 bleven uit. Toch nam het aantal ernstig vertraagde en geannuleerde vluchten van en naar Nederlandse luchthavens maar licht af.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van EUClaim, een organisatie die gedupeerde reizigers helpt bij het claimen van schade.

Het bedrijf telde tussen 21 juni en 20 september 778 geannuleerde vluchten en 730 vluchten met een vertraging van drie uur of meer. Het totale aantal incidenten kwam daarmee op 1508, wat 3 procent minder is dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Reizigers hebben bij annuleringen of lange vertragingen recht op schadevergoeding. Dat geldt niet bij overmacht, bijvoorbeeld als extreem weer de oorzaak is. Luchtvaartmaatschappijen konden zich daar afgelopen zomer minder vaak op beroepen. Daardoor waren er volgens EUClaim, ondanks de daling van het aantal incidenten, 28 procent meer passagiers die een vergoeding konden claimen.

Met name Vueling en TUI hadden meer vertragingen dan in 2015. Bij easyJet nam het aantal vertragingen af, maar moesten door stakingen door de eigen piloten tientallen vluchten worden geannuleerd. KLM en Transavia beleefden ondanks een groei van het totale aantal vluchten een relatief rustige zomer, met de helft minder vertragingen dan een jaar eerder.