De eisen voor het aanvragen van een visum voor China zijn iets versoepeld. Reizigers met een paspoort van na 1 januari 2014 moesten bij de aanvraag een kopie laten zien van een ouder paspoort, nu moeten alleen mensen met een paspoort van na 1 januari 2016 dat nog.

Brancheorganisatie van reisbureaus ANVR laat daarnaast aan NU.nl weten dat het aanvragen van een visum sinds 12 september niet meer persoonlijk hoeft: reisbureaus kunnen het visum ook aanvragen voor klanten.

China liet niet weten waarom de eisen waren aangescherpt, de ANVR liet eerder weten dat dit  te maken zou hebben met de angst voor ongeregeldheden rond een G20-top die begin september werd gehouden in Hangzhou. 

Het bijleveren van een kopie van een oud paspoort is volgens de organisatie niet gebruikelijk: veel mensen die een nieuw paspoort krijgen gooien de oude meteen weg en kunnen daardoor geen visum aanvragen naar China.

"Het probleem is minder groot geworden omdat de groep door de wijziging van 1 januari 2014 naar 1 januari 2016 een stuk kleiner is. Maar het blijft een probleem", aldus een woordvoerder.