In Maastricht is de laatste bedevaartstrein naar Lourdes vertrokken. Hiermee komt een einde aan een ruim 95 jaar oude katholieke traditie.

De laatste trein keert op 18 september terug.

De twee grote bedevaartorganisaties in Nederland maken voortaan uitsluitend nog gebruik van bus of vliegtuig. Een trein inhuren is substantieel duurder dan een reis per vliegtuig of bus organiseren, vertelde een woordvoerder van het Huis voor de Pelgrim in Maastricht al eens eerder.

In september reizen in totaal ruim 1.600 pelgrims met beide organisaties vanuit Nederland naar Lourdes. Veel zieke katholieken hopen daar op voorspraak van de heilige maagd Maria gezond te worden of in elk geval verlichting van hun pijn af te smeken. In het Zuid-Franse Mariabedevaartsoord wonen ze vieringen, excursies en bezinningsmomenten bij.

Vervoersmiddel

Sinds de jaren 20 van de vorige eeuw was de trein decennia lang het voornaamste vervoermiddel voor talloze bedevaartsgangers. Later kwamen daar bus en vliegtuig bij.

De trein wordt gehuurd van een Belgische chartermaatschappij. Die rijdt in de winter vaak naar skioorden. Een reis per trein vanuit Maastricht naar Lourdes duurt minimaal veertien uur.