Nederlanders zoeken en boeken door de warme septembermaand flink meer korte trips in eigen land dan vorig jaar.

Dat blijkt uit zoekopdrachten voor de maand september die NU.nl opvroeg bij hotelboekingssite Trivago. "Vooral de strandbestemmingen doen het veel beter dan vorig jaar", aldus een woordvoerder.

Nederland beleeft een warme septembermaand. Afgelopen dinsdag en woensdag waren er tropische temperaturen, en ook komende week komt het kwik boven de 20 graden celcius.

Op Trivago wordt vooral meer gezocht naar accommodaties aan de kust, blijkt uit zoekopdrachten in september (gedaan tussen half augustus en de eerste week van september). Zo is Scheveningen in september bijna 118 procent populairder dan vorig jaar.

Ook populair zijn Nes (bijna 141 procent) en Noordwijk (ruim 61 procent). Egmond aan Zee spant aan de kust de kroon met 200 procent meer zoekopdrachten.

Enorme run

Ook bij Fletcher Hotels doet het warme weer zijn werk: de hotels zijn dit weekend voor 99 procent volgeboekt. "Normaal is dat ongeveer 70 procent", zegt algemeen directeur Rob Hermans. "Er is een enorme run gaande, vooral richting de kust. Deze boekingscijfers halen we normaal alleen in de vakantieweken."

Nederlanders zijn in Europa de meest fervente boekers van korte trips, vertelt Hermans. "En zodra het lekker weer is, boeken ze massaal."

Mogelijk komt de najaarsdrukte ook doordat de maanden juli en augustus tegenvielen. "Als het de hele zomer 30 graden was geweest, was men er nu waarschijnlijk moe van geweest."

Minder buitenland

De warmte in eigen land lijkt de trek naar buitenlandse steden te remmen. Onder meer Berlijn en Londen zijn bij Trivago veel minder in trek dan vorig jaar september.

Ook Amsterdam zakt. Vorig jaar was dat de favoriete bestemming van Nederlanders. Nu is dat Scheveningen en staat Amsterdam op twee. Maastricht staat op drie. Barcelona is op vier de eerste buitenlandse bestemming.