Dubai wil strijd aangaan met Sydney met nieuw operagebouw

Dubai opent woensdag zijn nieuwe operagebouw en wil daarmee de concurrentie aangaan met het Sydney Opera House. Het gebouw telt 1.900 stoelen en is in totaal 5.798 vierkante meter groot.

Het gebouw Dubai Opera staat gevestigd in het centrum van Dubai, vlak bij de Burj Khalifa. Het wordt omschreven als het eerste culturele centrum in het Emiraat waar meerdere genres samenkomen.

Voor het ontwerp is inspiratie gezocht in de zeilschepen die al eeuwenlang door de Arabische golf varen. De kroonluchter die in de zaal hangt weegt ruim 5.000 kilogram. Daarnaast zijn er 31 verschillende boxen in het theater, met elk 184 stoelen.

"In het gebouw is één centraal auditorium, maar het kan verschillende doelen dienen. Het kan een theater zijn met een prosceniumboog, een concertgebouw en het kan een ruimte zijn voor tentoonstellingen", aldus ontwikkelaar Jasper Hope.

Bekijk het gebouw van binnen

Sydney

Het Sydney Opera House telt meer dan 5.500 zitplaatsen verspreid over verschillende zalen. In 2007 werd het gebouw in Australië op de UNESCO-werelderfgoedlijst gezet. Emaar Properties, de ontwikkelaar van het operagebouw, hoopt dat het gebouw ooit net zo "iconisch" wordt als het Sydney Opera House.

Op het dak van Dubai Opera komen een restaurant en een dakterras te staan met uitzicht op de Burj Khalifa en de Dubai Fontein. Het eerste optreden is woensdagavond van de Spaanse zanger Plácido Domingo. In de eerste vier maanden worden zo’n vijftig verschillende voorstellingen opgevoerd, zoals West Side Story en Giselle.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie