'Gemeenten verwijderen vaker overbodige fietspaaltjes'

Verschillende Nederlandse gemeenten hebben gehoor gegeven aan de oproep van CROW, het kenniscentrum voor infrastructuur van de overheid, om overbodige fietspaaltjes te verwijderen.

Robert Hulshof van het kenniscentrum zegt donderdag in De Telegraaf dat er meer dan 200.000 fietspalen staan in Nederland, waarvan een groot deel onnodig is.

De fietspalen zijn neergezet om bijvoorbeeld te voorkomen dat auto’s het fietspad oprijden, maar het zorgt volgens Hulshof ook voor ongelukken bij fietsers. "Het voorkomt in veel gevallen dat auto's op het fietspad komen, maar als duizenden fietsers in het ziekenhuis belanden omdat ze tegen een obstakel aanrijden, weet je dat het middel niet voldoet."

Om die reden kwam CROW drie jaar geleden met een oproep aan gemeenten om de overbodige fietspalen te verwijderen. Het gaat mogelijk om enkele tienduizenden paaltjes. "Vroeger werden ze te kust en te keur neergezet, als het standaard bij een fietspad hoorde."

Hun oproep lijkt te werken, zo zijn in de gemeente Noordenveld (Drenthe) van de 207 fietspaaltjes er zo'n 160 weggehaald. Ook in Nootdorp is het aantal fietspaaltjes meer dan gehalveerd, van 74 naar 36, aldus Hulshof.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie