De Italiaanse kustwacht gaat boetes uitdelen aan vakantievierders die strandstoelen en parasols op het strand achterlaten om een plekje voor de volgende dag te reserveren.

De zonaanbidders kunnen een boete van 200 euro verwachten, schrijft The Guardian op basis van de Italiaanse krant La Repubblica. Het gaat om publieke stranden bij onder meer Toscane en Sardinië.

Afgelopen zaterdag nam de kustwacht van Livorno 37 strandstoelen, dertig parasols en verschillende handdoeken en badpakken in beslag. In Cecina, een stad in Toscane, is het strafbaar om spullen onbeheerd op het strand achter te laten voor 8.30 uur. Vanaf dat tijdstip zijn zwemmers welkom.

Een diepgewortelde gewoonte

Het is niet de eerste keer dat de Italiaanse autoriteiten in actie moeten komen tegen mensen die zeker willen zijn van een strandplek. Een paar jaar geleden kregen zes toeristen in Ligurië een boete van ongeveer 1.000 euro omdat ze voor 6.00 uur al tien handdoeken op het strand hadden liggen. Alle boosdoeners waren ouder dan zestig jaar.

Het reserveren van een plekje op het strand is volgens La Repubblica een "diepgewortelde gewoonte" die is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Toen kwamen steeds meer toeristen naar Italië om vakantie te vieren.