De burgemeester van het Noorse Flakstad maakt zich zorgen over de vele toeristen die afkomen op zijn dorp, waar een film met Matt Damon opgenomen wordt.

"Het toerisme is uit balans, we moeten maatregelen gaan nemen voor volgend jaar", vertelt burgemeester Fredrik Sørdal volgens The Local tegen een Noorse zender.

Het kleine Flakstad ligt op de Lofoten-eilanden, waar de sciencefiction-komedie Downsizing met Damon wordt opgenomen. De film komt in 2017 uit, en Sørdal vreest tegen die tijd nog meer toeristen.

"Het zou te veel van het goede zijn als het aantal toeristen dat vanwege de film hierheen komt, blijft stijgen", zegt ook Gunnar Skjeseth van een cruisemaatschappij op de Lofoten. "We hebben het hier het hele jaar al druk genoeg."

Frozen

Filmtoerisme in Noorwegen is in opkomst sinds in 2013 de razend populaire animatiefilm Frozen van Disney uitkwam. Frozen is geïnspireerd op het Noorse landschap en deed het aantal vluchten naar het Scandinavische land snel stijgen.

Deze zomer verwacht Noorwegen een miljoen buitenlandse toeristen te ontvangen. Verschillende bestemmingen rapporteren een stijging tot 20 procent in de bezoekersaantallen.