Vakantiegangers die dit weekend met de auto op vakantie gaan, moeten door verscherpte controles bij grensovergangen rekening houden met extra oponthoud. Zaterdag was de eerste dag officiële Zwarte Zaterdag.

"De Fransen zijn gespannen en controleren uitgebreider dan normaal", zegt Frank Boer van de Verkeersinformatiedienst (VID). Bij veel grensovergangen zijn extra controles in verband met vluchtelingenstromen en tussen België en Frankrijk zijn de controles verscherpt sinds de aanslagen in Nice.

"Om een indicatie te geven: bij de grensovergang tussen Kortrijk en Lille staat nu, op een doordeweekse middag, al zes kilometer file”, aldus Boer. “Dat wordt in het weekend makkelijk tien tot twaalf kilometer."

Ook de ANWB waarschuwt voor extra drukte bij grensovergangen. "Het is al een tijdje drukker bij alle Europese grenzen", zegt een woordvoerder. "Zelf ben ik vorig weekend teruggekomen uit Frankrijk en toen stond ik al 1,5 uur stil bij de grens, dus maak je borst maar nat."

Video: Dit moeten automobilisten op zwarte zaterdag doen

Zwarte zaterdag

Al jaren wordt extreme drukte in het Europese autoverkeer aangeduid als zwarte zaterdag. Vooral de Autoroute du Soleil, de autoroute naar het zuidoosten van Frankrijk, krijgt op die dag veel verkeer te verwerken.

"De Fransen werken met kleurcodes", legt Boer uit. "Code zwart wordt afgegeven door de Franse autoriteiten en dat wordt overgenomen door meerdere landen in Europa. Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat het extreem druk is op de wegen. Komende zaterdag krijgt het noordelijk deel van Frankrijk vakantie en vertrekken ook veel Nederlanders en Belgen richting het zuiden."

Boer kan niet zeggen of de files dit jaar langer worden dan vorige jaren. In 2014 stond er 994 kilometer op de Franse wegen, vorig jaar 972. "Het schommelt altijd een beetje."

In de zomermaanden zijn er meestal twee of drie zwarte zaterdagen. "Voor komende zaterdag geldt code zwart en voor de week erop ook. Vrijdag is code rood van kracht: dan is het ook al erg druk."

Tegen beter weten in

Waarom blijven mensen stug op zwarte zaterdag vertrekken als ze weten welke drukte ze te wachten staat? "Soms ontkom je er niet aan”, stelt de ANWB-woordvoerder. “Veel mensen zitten vast aan een accommodatie en die boek je vaak van zaterdag tot zaterdag."

"We doen in Europa al het een en ander aan vakantiespreiding", gaat de woordvoerder verder. "Als dat niet zou gebeuren, zouden de files nog langer zijn."

"Bij de ANWB denken we ook na over wat we nog meer kunnen doen om de verkeersdrukte te beperken. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als mensen meer vrijheid hebben bij het plannen van hun accommodatie, maar zoiets kunnen wij niet alleen regelen, dat moet in Europees verband. Wij hebben contact met Europese zusterclubs en dan komen onderwerpen als deze zeker aan de orde, maar zoiets verander je niet even binnen een halfjaar."

Goed voorbereid

Als je zaterdag op pad gaat, zorg er dan in ieder geval voor dat je goed bent voorbereid. "Het zijn eigenlijk open deuren, maar het is toch heel belangrijk: zorg dat je genoeg water en voedsel meeneemt en voldoende brandstof hebt", zegt Boer. "Het kan hard gaan als je in de file staat in de hitte en de airco staat aan."

De zegsman van de ANWB adviseert vakantiegangers om zaterdagochtend na 10.00 uur te vertrekken. "Dan vermijd je de ergste drukte. Nog beter is het om zondag te vertrekken."