De ANWB raadt mensen aan om zaterdag de ergste drukte op de Franse snelwegen te vermijden. Het wordt de eerste zwarte zaterdag van het jaar en de verkeersdienst verwacht lange files in Frankrijk.

Op de eerste zwarte zaterdag van vorig jaar stond ruim 800 kilometer file op de Franse snelwegen. De drukte begint vaak al rond het middaguur. Er staan niet alleen files richting het zuiden van Frankrijk, ook reizigers die vanuit Zuid-Frankrijk richting het noorden rijden krijgen te maken met lange files.

De ANWB adviseert reizigers die toch zaterdag vertrekken richting de Franse snelwegen, om pas na 10.00 uur 's ochtends te gaan rijden. Nog beter is om pas zondag richting de vakantiebestemming te vertrekken.

Naast aankomende zaterdag, moeten vakantiegangers ook op zaterdag 6 augustus rekening houden met een zwarte zaterdag. Mede door verscherpte controles bij grensovergangen in Europa moet er rekening worden gehouden met langdurige vertragingen.

Bij de veerpont bij Dover stonden afgelopen weekeinde automobilisten soms veertien uur lang in files in verband met de vakantiedrukte en verscherpte controles.

Du Soleil

De titel 'zwarte zaterdag' wordt traditioneel gegeven aan de dag waarop veel verkeer vanuit het zuiden van Frankrijk terugkeert naar het noorden en vice versa. Hierdoor ontstaan veel files. Vooral de Autoroute du Soleil, de autoroute naar het zuidoosten van Frankrijk, krijgt op die dag veel verkeer te verwerken.