Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies Turkije aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers die naar Istanbul en Ankara willen reizen, dat alleen te doen als het strikt noodzakelijk is.

Op verschillende plaatsen in het land zijn grootschalige veiligheidsoperaties, meldt het ministerie in een verklaring. Wie al in de steden is, krijgt het advies alert en indien mogelijk binnenshuis te blijven.

Nederlanders die in Turkije zijn moeten nog steeds extra alert zijn en samenscholingen, mensenmassa's en demonstraties mijden. Het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven, blijft van kracht.

In Ankara en Istanbul is het nu rustiger maar toch geldt nog steeds het advies om er enkel heen te reizen als het strikt noodzakelijk is, zegt het ministerie. Dat ook nog zegt dat de situatie in heel Turkije nog steeds onvoorspelbaar is.

Reisorganisaties

Reiskoepel ANVR meldt op Radio 1 dat het zuiden van Turkije wel veilig wordt beschouwd. Sommige reisorganisaties bieden een geld-terug-regeling voor reizen naar Turkije, maar dat verschilt per organisatie.

De KLM heeft besloten de ochtendvlucht naar Turkije af te gelasten. Ook de terugvlucht die zaterdagmiddag gepland stond, vervalt hiermee. De reizigers worden volgens een woordvoerder zo snel mogelijk geïnformeerd.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de tickets voor de gecancelde vlucht kunnen worden omgeboekt naar een andere vlucht.

Transavia

Luchtvaartmaatschappij Transavia hervatte zaterdagmiddag ook de vluchten naar Turkije. Er stonden vijf vluchten op het programma: drie vanaf Schiphol naar Izmir, Antalya en Gazipasa, één vanaf Groningen via Eindhoven naar Dalaman en één vanaf Eindhoven naar Gazipasa. Dat heeft een woordvoerster gemeld.

Transavia schrapte in de nacht van vrijdag op zaterdag de ochtendvluchten naar Turkije, in verband met de couppoging in het land. Het ging om een vijftal vluchten vanaf Schiphol en een vanaf Rotterdam The Hague Airport.

De ANWB Alarmcentrale is in de nacht van vrijdag op zaterdag overspoeld met telefoontjes, zowel van Nederlanders die in Turkije zitten als van mensen die er nog naartoe gaan. Er meldden zich geen Nederlanders die door de onrust in Turkije in problemen zijn gekomen.

Turkish Airlines

Turkish Airlines liet zaterdagochtend weten dat de maatschappij weer volgens schema zal vliegen vanaf 6.00 uur 's ochtends. Iran heeft alle vluchten opgeschort en bekijkt de situatie in de ochtend opnieuw.

Zaterdagmiddag omstreeks 15.00 uur werd het normale schema van vluchten naar Istanbul Airport hervat door Turkish Airlines. Ook de Turkse budgetmaatschappij Pegasus Airlines laat weten aan CNN weer hun gebruikelijke schema te hebben opgepakt, ondanks dat er mogelijk korte vertragingen kunnen optreden.

Corendon

Een woordvoerster van Corendon, die geldt als een specialist op het gebied van Turkije-reizen, kon vrijdagavond nog niet zeggen hoeveel Nederlanders er op dit moment via de reisaanbieder in Turkije verblijven.

Ook is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren met de vluchten die het bedrijf organiseert naar de luchthaven van Istanbul. Vliegveld Atatürk is sinds zaterdag 11.00 uur weer open, de eerste vluchten worden hervat. 

Video: Reizigers naar Turkije maken zich zorgen

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie