Aantal bezoekers Amsterdam in vijf jaar verdubbeld

​In de afgelopen vijf jaar is het aantal binnen- en buitenlandse bezoekers aan Amsterdam verdubbeld naar ruim 17 miljoen.

Deze groei zorgde ervoor dat de omzet van de Amsterdamse gastvrijheidindustrie in dezelfde periode bijna verdubbelde, tot bijna 19 miljard euro. De cijfers staan in het vierjaarlijkse Bezoekersonderzoek, uitgevoerd door Amsterdam Marketing. 

Voor de grote toestroom naar Amsterdam hoeft het marketingbureau "niets te doen", zegt directeur Frans van den Avert tegen Het Parool. "Wij hebben alle campagnes gestopt, we gaan niet meer naar beurzen. We zijn er gewoon mee gestopt. Maar de bezoekers blijven komen."

Iets meer dan de helft van alle bezoekers aan Amsterdam komt uit het buitenland. Voor het Bezoekersonderzoek werd een representatieve groep van 12.000 buitenlandse en binnenlandse bezoekers ondervraagd.

Ruim een derde komt vooral voor de musea en attracties naar Amsterdam. Een bijna even groot deel heeft 'plezier en uitgaan' als belangrijkste motivatie voor een bezoek.

'Te druk'

De ondervraagde bezoekers geven de stad het cijfer 8,4 voor de sfeer en vriendelijkheid. Zij klagen daarentegen over het parkeren (duur en lastig) en de drukte. Een op de vijf vindt Amsterdam "veel te druk".

De gemeente Amsterdam en Amsterdam Marketing proberen de drukte in de stad in balans te brengen door te proberen bezoekers te spreiden over de stad en de rest van de regio.

Dit lukt goed, aldus directeur Van den Avert. "We stimuleren al jaren een actieve spreiding van bezoekers. Het is duidelijk dat dat nu vruchten afwerpt."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie