De Efteling wil graag in gesprek met een actiegroep Stop Oppresive Stereotypes, die op Facebook een pagina heeft aangemaakt waarop commentaar wordt geleverd over 'racistische' attracties in het park.

Een woordvoerder van het pretpark bevestigt dit tegenover NU.nl na berichtgeving hierover op Looopings.nl.

De Facebook-pagina maakt gebruikt van het logo van De Efteling met daaronder de tekst 'Wereld vol racisme'.

Vooral de attracties Monsieur Cannibale, die een grote donker getinte kannibaal te midden van meerdere kookpotten toont, en het Carnaval Festival liggen onder vuur. De laatst genoemde attractie, die 275 poppen telt, heeft slechts vijf donkere figuren: allen Afrikaanse bosjesmannen.

"Onderdrukkingen beginnen met stereotyperingen", schrijft de actiegroep. "Efteling zou dit soort zaken zelf kunnen weten wanneer ze hier geld aan uitgeven. Niet-witte kinderen zijn voor Efteling helaas niet belangrijk genoeg om geld aan uit te geven. Ze reduceren ze liever tot stereotyperingen want daar verdienen ze geld mee."

De organisatie, die inmiddels 88 likes heeft voor hun protest, heeft ook een anonieme protestbrief met deze verwijten naar De Efteling gestuurd.

In gesprek

De woordvoerder van de Efteling laat weten "een dagje uit te willen zijn voor iedereen, ongeacht geslacht, ras, politieke of seksuele voorkeur". Daarom wil het pretpark in gesprek met de actiegroep. "We horen graag wat de pijnpunten zijn, zoals we dat bij elke klacht doen."

Het pretpark ontving eerder ook al grieven over het mogelijk racistische karakter van de twee attracties. "Maar het zijn er nooit heel veel geweest", voegt de zegsvrouw daar aan toe.