De tot dusver natte zomer in eigen land zorgt ervoor dat veel Nederlanders afreizen naar zuidelijke zonbestemmingen. Vooral reizen naar Griekenland en Spanje zijn veel meer in trek dan rond dezelfde tijd vorig jaar, melden reisorganisaties TUI en Thomas Cook maandag.

TUI verwerkte afgelopen week bijna 80 procent meer reserveringen dan in dezelfde week vorig jaar.

In Spanje, dat al het hele seizoen veruit de populairste bestemming is, lopen sommige populaire hotels volgens het bedrijf tegen de grenzen van hun capaciteit aan. Vooral op eilanden als Gran Canaria, Mallorca en Tenerife worden veel Nederlandse reizigers verwacht. 

Het aantal boekingen naar Griekenland is zelfs verdrievoudigd. Daar zijn nog voldoende kamers beschikbaar tegen schappelijke prijzen, stelt TUI. De vrees om op de Griekse eilanden met vluchtelingenproblematiek te worden geconfronteerd, is volgens de reisorganisatie flink afgenomen.

Concurrent Thomas Cook ziet eveneens een grote toename in boekingen in de afgelopen weken, waarin uitzonderlijk veel regen viel. "Veel mensen geven bij het boeken aan dat de onophoudelijke regen en het wisselvallige karakter van het weer doen besluiten om naar zonniger oorden te vertrekken", aldus de reisorganisatie.

Hotelboekingssite Trivago ziet ieder jaar een stijging in het aantal last minutes rondom de zomerperiode, maar herkent de trend van TUI en Thomas Cook niet. De afstand tussen het moment van boeken en het vertrek is de afgelopen weken groter dan dezelfde periode een jaar eerder.

Drukste zomer

Luchthaven Schiphol liet weten zich op te maken voor de drukste zomer aller tijden. De vakantieuittocht begint komende vrijdag, als in de eerste regio de scholen de deuren sluiten. Schiphol verwacht dan al meteen de eerste in een reeks van piekdagen.

Reizigers kunnen maar beter rekening houden met topdrukte en wachtrijen, en doen er goed aan op tijd naar het vliegveld te komen.