KLM en Heineken zijn erin geslaagd om tapbier aan te bieden op vluchten. Het zal echter nog even duren tot alle passagiers een biertje uit de tap kunnen bestellen.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij is van plan de tap voorlopig op willekeurige intercontinentale vluchten in te zetten, waaronder naar Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen, meldt Het Parool zaterdag.

"We weten van onze passagiers dat bier uit de tap door bierdrinkers hoger wordt geacht dan bier uit blik", zegt Miriam Kartman, vicepresident Inflight Services bij KLM. 

Het was volgens Heineken een grote moeite om een biertap voor vluchten te ontwikkelen, omdat de luchtdruk in een vliegtuig veel lager is dan op zeeniveau. 

Puzzel

"Het was een grote puzzel", zegt de ontwerper van Heineken. "We moesten een hele tapinstallatie maken in de kleinste trolley die ze hadden, met de tap, het bier, de koeling en de compressor voor de luchtdruk. Maar hoe we ook probeerden, we hielden telkens één onderdeel over."

"Je kunt niet zonder tap, je kunt niet zonder bier en om het te tappen is er druk nodig, dus een compressor. We hebben met pijn in het hart de koeling moeten achterlaten."

Dat betekent volgens Heineken niet dat passagiers lauw bier krijgen. De fusten worden gekoeld op Schiphol aangeleverd. "De taptrolley is eigenlijk een grote thermoskan. Het bier blijft ruim onder de vijf graden Celsius. Bij een proef zaten we na zeven uur nog op 3,5 graden."

Geen garantie

KLM kan niet garanderen dat tapbier in de toekomst op elke vlucht wordt aangeboden. "We houden het voorlopig even bij speciale evenementen."