Veel toeristen zullen een andere vakantiebestemming kiezen als het beroemde Great Barrier Reef bij Australië achteruit blijft gaan.

Dat zegt de denktank Australia Institute op basis van een enquête onder vierduizend Chinese, Britse en Amerikaanse toeristen.

De koraalriffen van het Great Barrier Reef verbleken onder invloed van stijgende zeewatertemperaturen. In 2016 stierf naar schatting een vijfde tot een derde van het koraal van het Great Barrier Reef, mede als gevolg van verbleking.

Als dit proces doorzet, zal volgens het onderzoek 62 procent van de Chinese toeristen niet meer kiezen voor het nabijgelegen Queensland, Australië als vakantiebestemming. Hetzelfde geldt voor ruim een derde van de ondervraagde Amerikanen en Britten.

Dat met name de Chinezen gevoelig zijn voor de aftakeling van het Great Barrier Reef, komt volgens het Australia Institute doordat deze groep bij uitstek naar Australië gaat voor de ongerepte natuur.

Miljoenen euro's

Als het scenario van wegblijvende toeristen werkelijkheid zou worden, kan het Australische toerisme volgens het Australia Institiute honderden miljoenen euro's mislopen.

"Er is veel gesproken over de potentiële impact op het toerisme als het bleken van koraal doorzet. Dit is de eerste keer dat daadwerkelijk aan de doelgroep zelf gevraagd is wat ze zouden doen als we falen in het beschermen van riffen", aldus directeur Ben Oquist tegen The Guardian.