Archeologen hebben een monumentaal gebouw gevonden onder het zand in de antieke stad Petra.

Op sattellietbeelden van de toeristische trekpleister in Jordanië was te zien dat onder het zand een enorm platform school van 55 bij 50 meter, met daarop een kleiner platform bedekt met tegels. Aan een van de zijdes staan pilaren en er is een enorme trap.

Uit nabij gevonden aardewerk blijkt dat het bouwwerk rond de 2150 jaar oud kan zijn. Er bestonden al decennia vermoedens dat zich onder de oppervlakte van de locatie, die ogenschijnlijk een doorsnee rotsplatform was, iets bijzonders bevond.

"Voor zover ik weet hebben we in Petra niets wat hier op lijkt", zegt archeoloog Christopher Tuttle tegen de Britse krant The Guardian.

Wereldwonder

Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs, een volk dat grote rijkdom vergaarde door handel met de Grieken en de Perzen. De stad is wereldberoemd door de gebouwen die uit de rotsen zijn gehouwen.

De Jordaanse stad behoort tot de bestbezochte toeristische locaties ter wereld en werd in 2001 verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen, samen met onder meer de Taj Mahal en Macchu Picchu.