De IJslandse regering heeft een wetsvoorstel in overweging om verhuren via Airbnb te belasten. Dit moet de toeristenstroom enigszins inperken.

Het Scandinavische eiland ontvangt in 2016 naar verwachting 1,6 miljoen bezoekers. Dat is 29 procent meer dan vorig jaar, schrijft The Guardian.

Hotels kunnen deze groei niet aan, waardoor veel bezoekers hun toevlucht zoeken tot Airbnb-locaties. Het aanbod in IJsland op het woningdeelplatform is in 2015 meer dan verdubbeld, bleek uit een rapport uit januari. Deze ruimtes bevinden zich voornamelijk in Reykjavik.

Zorgen

De wet die nu in behandeling is schrijft voor dat IJslanders hun woning tot negentig dagen mogen verhuren. Daarna moeten ze belasting gaan betalen.

Hoewel het toerisme de IJslandse economie goed doet, zijn er ook zorgen. Gevreesd wordt dat de ongerepte natuur van het land de dupe van het toerisme wordt. IJsland staat bekend om zijn gletsjers, fjorden en geisers.

Ook de traditionele manier van leven in het land (335.000 inwoners) zou onder druk staan door het aantal bezoekers van buitenaf.