Chinese autoriteiten in Tibet zijn van plan om toeristen die graffiti achterlaten op de Mount Everest op een zwarte lijst te plaatsen. Deze lijst zal publiekelijk worden gemaakt via lokale media.

Veel toeristen schrijven op de berg teksten als "Ik ben hier geweest". Dat is schadelijk voor de natuurlijke omgeving van het gebergte, meldt South China Morning Post.

"Sinds het begin van dit jaar houden wij een zwarte lijst bij om het slechte gedrag van toeristen te bestraffen, bijvoorbeeld bij mensen die graffiti achterlaten", vertelt Gu Chunlei van het toerismebureau. Hij stelt dat als toeristen zich vooraf moeten registreren om het gebied in te komen, het makkelijker wordt om de daders te identificeren.

Het gebied rondom de Mount Everest trok in 2015 ruim 40.000 toeristen. Het aantal mensen dat teksten achterlaat blijft toenemen.

Discussie

Volgens Chunlei is het lastig om te voorkomen dat mensen ongewenst gedrag vertonen. "Sommige mensen gaan ook met ons in discussie wanneer we hen proberen te stoppen."

De autoriteiten zullen als alternatief meerdere graffitiborden plaatsen, zodat toeristen alsnog hun teksten kunnen plaatsen. Een dergelijke speciale zone werd eerder al geplaatst bij de Chinese Muur.