Consumenten die hun vliegreis annuleren, moeten hun losse vliegticket onder voorwaarden kunnen overdragen aan een ander. De Consumentenbond wil dat de overheid dit mogelijk maakt.

De organisatie maakt dinsdag bekend een handtekeningenactie te steunen. Wanneer 40.000 handtekeningen worden verzameld kan het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer worden gezet.

Veel situaties vallen niet onder de dekking van de annuleringsverzekering en luchtvaartmaatschappijen rekenen vaak 100 procent annuleringskosten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij annuleren uit angst voor het zikavirus of voor terroristische aanslagen.

Consumenten zijn daardoor het volledige bedrag van hun ticket kwijt. Mensen met een pakketreis (bijvoorbeeld vlucht en hotel), mogen van de wet, onder voorwaarden, een ander in hun plaats laten gaan. Bij een los vliegticket staan luchtvaartmaatschappijen dat niet toe, terwijl zij de vrijgekomen stoel wel nog een keer kunnen verkopen.

Ongelijkheid

Bart Combée, directeur Consumentenbond vindt dat niet kloppen. "Deze rechtsongelijkheid tussen een pakketreis en een losse vlucht moet verdwijnen."

De organisatie wil dat consumenten hun vliegtickets voor de oorspronkelijke prijs en zonder extra kosten kunnen overdragen aan een ander.