Luchtvaartmaatschappijen hebben ruim 10 procent minder fouten gemaakt tijdens de bagageafhandeling in 2015.

Bij 6,5 op de 1.000 koffers deed zich een probleem voor, het laagste cijfer ooit, blijkt uit het SITA Bagagerapport 2016.

Onder een probleem met bagage wordt onder meer een vertraagde, beschadigde, kwijtgeraakte of gestolen bagagestuk verstaan. Dat gebeurde in 2015 bij 10,5 procent minder bagagestukken dan in 2014.

Hoewel er minder problemen zijn met de koffers, kost de foutieve bagageafhandeling volgens het SITA nog steeds zo'n 2,3 miljard dollar (ruim 2 miljard euro).

Passagiers

Het aantal passagiers is sinds 2003 met 83 procent toegenomen. In 2015 reisden meer dan 3,5 miljard mensen met het vliegtuig. De internationale associatie van luchtvaarttransport (IATA) roept luchtvaartmaatschappijen op om bagage meer te gaan volgen tijdens het logistieke proces, om problemen te voorkomen.

Volgens SITA is te zien dat steeds meer luchtvaartmaatschappijen en luchthavens klanten zelf hun bagage laten invoeren. Dat is nu het geval bij 40 procent van de maatschappijen. In 2018 is de verwachting dat driekwart van de luchthavens en luchtvaartmaatschappijen deze zelfbediening aanbieden.