De NS staakt een proef die ervoor had moeten zorgen treinreizigers stil te krijgen in de zogenaamde stiltecoupés.

Het AD meldt dat in een reguliere stiltecoupé ruim 92 procent van de reizigers zich ervan bewust is dat ze niet mogen praten. Toch houden lang niet alle passagiers hier rekening mee.

Daarom begon de NS eerder dit jaar een proef met grotere en duidelijkere aanduidingen. Bij de ene variant staat op iedere hoofdsteun in grote letters "Ssst", bij de andere een pictogram van een persoon die met zijn wijsvinger een stiltegebaar maakt.

De hoofdsteunen met de pictogrammen zouden er wel voor zorgen dat de bekendheid naar zo'n 97 procent stijgt, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Meet4research. "Maar het verschil met de huidige situatie is zo klein dat we er toch voor hebben gekozen om de proefopstellingen te verwijderen", verklaart NS-woordvoerder Erik Kroeze.

Aanspreken

Volgens de woordvoerder kunnen reizigers zelf meer initiatief nemen om rust te creëren in het treinverkeer. "Conducteurs spreken reizigers ook op hun gedrag aan. Maar wij constateren dat de beste manier om elkaar stil te krijgen, is dat medereizigers dat doen.

Daar zijn reizigersorganisaties het echter niet mee eens. "Sociale controle helpt, maar het lijkt me geen goed idee als de reiziger zelf voor handhaver gaat spelen," zegt Rover-woordvoerder Sanne van Galen. Voorzitter van de Maatschappij Voor Beter OV Rikus Spithorst sluit zich bij die kritiek aan. "De conducteur zit in de eerste klas een sudoku op te lossen, terwijl ik als reiziger de orde in de trein moet handhaven. Als ik dat had gewild, was ik wel conducteur geworden."

Driekwart van de ondervraagde reizigers zegt dat stiltecoupés de treinreis aantrekkelijker maken. Vooral forensen en ouderen waarderen de rustige zones.