Schiphol krijgt versterking om te voorkomen dat de toch al langere wachtrijen tijdens de vakantieperioden nog langer worden door de verscherpte controles. 

Er komen vijftig mensen van marechaussee, Dienst Jusititiële Inrichtingen (DJI) en douane elders in het land bij. Ook komen 85 mensen helpen die van de marechaussee-opleiding komen.

Dat staat in een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De eerste extra mensen zijn in mei al te verwachten.

Topman van Schiphol Jos Nijhuis waarschuwde in februari voor een "heel hete zomer" op het vliegveld als er geen extra steun zou komen om de lange wachtrijen bij de paspoortcontrole aan te pakken.

Grensbewaking

De extra inzet betekent niet dat alles altijd snel zal kunnen gaan, blijkt uit de brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff:

"Wel wil ik benadrukken dat er geen concessies worden gedaan aan de kwaliteit van de grensbewaking en aan de veiligheid op de luchthavens. De aanslagen in Brussel, waaronder op de luchthaven Zaventem, tonen dat onverminderde alertheid en waakzaamheid is geboden; er zal voortdurend een balans moeten worden gezocht tussen 'mobiliteit' en 'veiligheid'."

Dit betekent volgens hem ook dat "zoals ieder jaar in de drukke periodes in de zomer rijen op de luchthavens niet geheel kunnen worden uitgesloten".