Reisaanbieders gaan vanaf dit najaar in hun brochures en op websites een berekening per reis toevoegen waarmee consumenten kunnen zien hoeveel klimaatschade hun vakantie veroorzaakt.

Reisbranchevereniging ANVR onderzoekt in de komende maanden hoe informatie die beschikbaar is over mogelijke klimaatschade op een effectieve manier kan worden gebruikt, meldt de Volkskrant.

Een betrouwbare calculator zal kunnen laten zien wat het verschil is van het klimaateffect bij vakantiereizen die op het eerste gezicht weinig van elkaar verschillen.

Verantwoord

Bij vakanties in Europa zal in een oogopslag te zien zijn welke manier van vervoer het minste klimaatschade aanricht. Volgens de ANVR kunnen consumenten zo 'een verantwoorde keuze maken.'

Het nieuwe rekenmodel wordt samen ontwikkeld met het centrum voor duurzaam toerisme en transport NHTV hoger onderwijs, de Hogeschool Zeeland en een tiental touroperators.

Op dit moment maken luchtvaartmaatschappijen en aanbieders van klimaatcompensatie gebruik van verschillende rekenmethoden. "Soms zit er een factor tien verschil in die uitkomsten; daar zijn we erg van geschrokken", zegt lector duurzaam toerisme Paul Peeters van NHTV in de Volkskrant.